Vrouwen op Scheveningen: de cijfers duiden & spreken op een symposium

Na het afronden van het vooronderzoek is het tijd geworden om de cijfers te duiden en te zoeken naar extra informatie over de verschillende onderwerpen die in het boek aan bod zullen komen. Daarnaast ben ik uitgenodigd om op 1 oktober aanstaande een lezing(tje) te geven tijdens het symposium Holland Live! van Historisch Tijdschrift Holland.Na het afronden van het vooronderzoek is het tijd geworden om de cijfers te duiden en te zoeken naar extra informatie over de verschillende onderwerpen die in het boek aan bod zullen komen. Daarnaast ben ik uitgenodigd om op 1 oktober aanstaande een lezing(tje) te geven tijdens het symposium Holland Live! van Historisch Tijdschrift Holland.

Om dan te beginnen met het duiden van de cijfers: de 50.000 namen en beroepen van de vrouwen die ik al eerder had gevonden geven een groot inkijkje in de dagelijkse levens van deze vrouwen.  Wanneer er gekeken wordt naar bijvoorbeeld het percentage geregistreerde werkende vrouwen met typisch Scheveningse namen, dan valt op dat het absolute aantal stijgt, maar het percentage sterk afneemt vanaf 1910. Het percentage geregistreerde vrouwen was in 1930 (het einde van de gegevens) zelfs gezakt tot 0,4 procent van alle vrouwen met Scheveningse namen die voorkwamen in de trouwregisters. 

Verder is het voor het boek van belang om informatie vanuit een groot aantal secundaire werken samen te voegen. In veel literatuur over Scheveningen worden vrouwen namelijk wel zijdelings genoemd of zijn zij onderdeel van het boek, maar er zijn verder geen standaardwerken over Scheveningse vrouwen beschikbaar. In het boek 150 jaar Schevenings Steunfonds, 1860-2010 van Nel Noordervliet-Jol is bijvoorbeeld veel informatie te vinden over weduwen en de kosten die het steunfonds, toen nog de Stichting met de Lange Naam (waarom heette de stichting toen zo? Dat lees je in het boek!), maakte voor deze weduwen.

Over de juridische positie van vrouwen is veel geschreven, vooral over de periode 1900 tot en met nu. Deze literatuur kan goed gebruikt worden om het te hebben over de positie van Scheveningse vrouwen. Zo blijkt dat, net als in andere gemeenschappen, weduwen een unieke positie hadden in de maatschappij. In bijvoorbeeld de registers van pinken en schepen vinden wij weduwen terug die eigenaresse waren van bepaalde schepen.

Ten slotte ben ik uitgenodigd om over dit onderzoek een praatje te houden tijdens het jaarlijkse symposium van Tijdschrift Holland.  Op 1 oktober zal ik daar spreken over het kwantitatieve onderzoek over Scheveningse vrouwen (of vrouwen met een typisch Scheveningse achternaam, het is maar hoe je het bekijkt). Het symposium is digitaal te vinden. Wanneer deze link beschikbaar is, zal ik proberen om deze hier te delen.

Het symposium Holland Live! over de Visserij in Holland vindt plaats in Museum Vlaardingen op 1 oktober 2021. Meer informatie is hier te vinden: https://tijdschriftholland.nl/symposium/

Wil je meer weten over MuZee Scheveningen? Bekijk dan vooral hun website, met informatie over het museum: https://www.muzeescheveningen.nl/ 


Museum Vlaardingen, de locatie van het symposium Holland Live! van Historisch Tijdschrift Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *